+31 516 850966
VOOR 17:00 BESTELD, MORGEN IN HUISGRATIS BEZORGD VANAF €3514 DAGEN BEDENKTIJD 600+ MERKEN

VERGUNNING AANVRAGEN VOOR BEZIT CHEMICALIEN

Terug naar Vragen over producten

WET PRECURSOREN EXPLOSIEVEN

Sinds 01-06-2016 is de Wet precursoren voor explosieven van kracht, die de verkoop van verschillende chemicaliën aan particulieren reguleert. Dat betekent dat een aantal chemische stoffen alleen nog bedrijfsmatig, of door particulieren met een vergunning mag worden gebruikt.

Op deze pagina kunt u lezen hoe u als particulier een vergunning voor het bezit en gebruik van deze stoffen kunt aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

DE GEREGULEERDE PRODUCTEN

Allereerst vindt u hieronder een tabel met de producten die wij verkopen waarop deze regelgeving van toepassing is. Niet-gereguleerde producten kunt u als particulier gewoon zonder vergunning bestellen en gebruiken. Gereguleerde producten kunt u alleen bedrijfsmatig bestellen, of als particulier wanneer u een vergunning heeft.

ProductGereguleerd
Waterstofperoxide 3%Nee
Waterstofperoxide 9%Nee
Waterstofperoxide 12%Nee
Waterstofperoxide 35%Ja
Waterstofperoxide 50%Ja
Waterstofperoxide foodgrade 3%Nee
Waterstofperoxide foodgrade 12%Nee
Waterstofperoxide foodgrade 35%Ja
Salpeterzuur 53%Ja
Zwavelzuur 15%Nee
Zwavelzuur 37%Ja
Zwavelzuur 96%Ja

BESTAAT ER EEN NIET-GEREGULEERD ALTERNATIEF?

Voordat u overgaat tot het aanvragen van een vergunning, zal u eerst moeten onderzoeken of er voor uw toepassing ook een alternatief, niet-gereguleerd product bestaat. Als dat het geval is, dan zal er vrijwel zeker geen vergunning worden verleend.

Voor veel toepassingen is een lagere concentratie van dezelfde stof een prima alternatief. Bijvoorbeeld, waterstofperoxide 12% is niet gereguleerd en een prima alternatief voor heel veel toepassingen van waterstofperoxide 35%.

Het nadeel van de lagere concentratie is dat het waarschijnlijk wat langer zal duren voordat het gewenste effect is bereikt en dat u meer waterstofperoxide 12% nodig zult hebben.

Echter, de lagere concentratie heeft ook voordelen:
  • Het is veiliger om mee te werken.
  • Het is nauwkeuriger te doseren, omdat u, bijvoorbeeld, drie keer zoveel waterstofperoxide 12% nodig heeft als waterstofperoxide 35%.
  • Het is langer houdbaar, omdat de concentratie in waterstofperoxide 12% minder snel afneemt dan in waterstofperoxide 35%.

EEN VERGUNNING AANVRAGEN

Wanneer er voor uw toepassing geen redelijk alternatief beschikbaar is, kunt u overwegen om een vergunning voor het bezit en gebruik van een bepaalde stof aan te vragen.

Hieronder leggen we stapsgewijs uit wat u moet doen om een vergunning aan te vragen.

STAP 1: VRAAG HET AANVRAAGFORMULIER VOOR EEN VERKLARING OMTRENT GEDRAG AAN

Om een vergunning voor het gebruik van bepaalde chemicaliën te kunnen krijgen, zult u een Verklaring Omtrent Verdrag (VOG) moeten overhandigen die niet meer dan twee maanden oud is.

Echter, om een Verklaring Omtrent Gedrag te kunnen aanvragen bij de gemeente waar u woont, heeft u een "Aanvraagformulier VOG" nodig dat vooraf ingevuld is door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Dus, het eerste wat u moet doen, is de ILT vragen om u dat vooringevulde formulier toe te sturen. Gelukkig kunt u dat vrij eenvoudig doen via de website van de ILT:

  • Ga naar het vragenformulier van de ILT. .
  • Vul de gevraagde gegevens in; de meeste velden spreken voor zich.
  • Vul bij 'Onderwerp' in: "aanvraagformulier vog tbv gebruiksvergunning precursoren voor explosieven".
  • Verstuur het formulier.
Vervolgens stuurt de ILT u binnen enkele dagen het vooringevulde "Aanvraagformulier VOG" toe.

STAP 2: VRAAG EEN VERKLARING OMTRENT GEDRAG AAN BIJ UW GEMEENTE

Wanneer u het vooringevulde "Aanvraagformulier VOG" heeft ontvangen van de ILT, dan gaat u met dit formulier naar de gemeente waar u woont om een Verklaring Omtrent Gedrag aan te vragen. Bekijk vooraf goed op dit aanvraagformulier welke documenten u mee moet nemen naar de gemeente om uw aanvraag te kunnen doen (bijvoorbeeld uw identiteitsbewijs).

STAP 3: VUL HET UITEINDELIJKE AANVRAAGFORMULIER IN

Het laatste formulier wat u in moet vullen is het Formulier Aanvraag Vergunning voor precursor (specifieke stoffen) met een bezits-, gebruiks- of invoerbeperking .

Op dit formulier moet u duidelijk aangeven voor welke stof en concentratie u een vergunning zou willen hebben. Ook moet u aangeven hoe lang u de betreffende stof in bezit zult hebben, hoe vaak u de stof gaat gebruiken en hoeveel van de stof u hiervoor nodig hebt.

Uiteraard moet u ook duidelijk beschrijven waar u de betreffende stof voor gaat gebruiken en moet u uitleggen waarom er geen redelijk alternatief beschikbaar is voor uw toepassing.

Daarna moet u ook nog aangeven op welk adres de stof zal worden opgeslagen en op welk adres de stof zal worden gebruikt.

STAP 4: STUUR HET INGEVULDE AANVRAAGFORMULIER NAAR DE ILT

Als laatste stap stuurt u het ingevulde aanvraagformulier, samen met uw Verklaring Omtrent Gedrag en eventuele andere bijlagen bij het aanvraagformulier, naar de ILT.

Dit kunt u online doen via de digitale postbus van de ILT of via de reguliere post door alle documenten op te sturen naar het volgende adres:

ILT
WSP, afdeling VAO
Postbus 16191
2500 BD Den Haag

INFORMATIE EN CONTACT INSPECTIE LEEFOMGEVING EN TRANSPORT

Veel van bovenstaande informatie is ook beschikbaar via de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport .

Mocht u nog vragen hebben over de vergunningverlening dan kunt u contact opnemen met de Inspectie Leefomgeving en Transport via hun vragenformulier of door te bellen met 088 489 00 00 (op werkdagen van 8.30 t/m 17.00).

Terug naar Onze klantenservice